HR KENNISBANK

Fiets van de zaak? 4 opties

Fiets van de zaak? 4 opties cover

De (elektrische) fiets van de zaak is de afgelopen jaren als arbeidsvoorwaarde steeds populairder geworden. Bedrijven zien de voordelen van deze regeling en stellen steeds vaker een fiets beschikbaar aan hun werknemers. Dit biedt tal van voordelen. Niet alleen voor de werknemer maar ook voor het bedrijf, zoals een gezonde levensstijl voor de werknemers en een positieve uitstraling voor het bedrijf. Bovendien levert het een bijdrage aan een beter milieu en vermindert het verkeersdrukte en parkeerproblemen rondom het bedrijf. Wil jij ook een (elektrische) fiets van de zaak mogelijk maken voor jouw werknemers? In deze blog vertellen we je welke opties je hebt.

1. Fietsplan

Maak je gebruik van een werkkostenregeling? Dan mag je je werknemers via een fietsplan een fiets van de zaak verstrekken, zonder dat er loonheffingen over de waarde wordt ingehouden. Je mag de aanschaf van de fiets dan via het brutoloon verrekenen, waardoor je werknemers een belastingvoordeel hebben. Als werkgever heb je op deze manier een premievoordeel voor de werknemersverzekeringen. Maar let op: je moet wel rekening houden met de vrije ruimte in de werkkostenregeling. Overschrijd je die? Dan moet je 80% eindheffing betalen. Ook moet je rekening houden met de gebruikelijkheidstoets.

2. Leasefiets

Je kunt er ook voor kiezen om een leasefiets beschikbaar te stellen aan je werknemers. Net als bij een leaseauto blijft de fiets dan eigendom van de leasemaatschappij, jij betaalt de leasetermijnen en je werknemer maakt gebruik van de fiets. Gebruikt de werknemer de fiets alleen zakelijk? Dan heeft hij geen bijtelling, maar gebruikt je werknemer de fiets ook voor privédoeleinden? Dan geldt een bijtelling van 7%. Let op: als de werknemer de fiets voor woon-werkverkeer mag gebruiken, wordt ervan uitgegaan dat de fiets ook voor privédoeleinden wordt gebruikt.

3. Bedrijfsfiets

Wil je geen gebruik maken van de werkkostenregeling en ook geen fiets leasen? Dan kan je er ook voor kiezen om een fiets aan te schaffen en deze aan de werknemer ter beschikking te stellen. De fiets blijft dan jouw eigendom, maar de aanschafprijs wordt bij het loon geteld. Het  voordeel voor het gebruik van de fiets van de zaak wordt voor de werknemer gesteld op een forfait van 7% van de aanschafprijs.

4. Fiets in persoonlijk keuzebudget

Maak je gebruik van een cafetariamodel of persoonlijk keuzebudget, waarbij je werknemers hun regulier brutoloon, dertiende maand, bonusuitkering of bovenwettelijke vakantiedagen kunnen uitruilen voor vrije vergoedingen? Dan kan je de fiets daarin ook opnemen, of ervoor kiezen om een renteloze lening voor de aanschaf van de fiets te verstrekken. Overigens moet je ook hier rekening houden met de vrije ruimte.

Vragen?

Heb je hier vragen over? We komen graag een keer bij je langs- al dan niet op de fiets – om je hier meer over te vertellen! Neem dus gerust contact met ons op.

groet,

Sheila

sheila@penosa.nl