HR KENNISBANK

Het bekende “maandagochtendgriepje” of is er sprake van frequent verzuim?

Het bekende maandagochtendgriepje van die ene medewerker of weer een sportblessure bij die andere medewerker. Verzuim is voor geen enkele partij een feestje. Helemaal niet wanneer er een patroon in te vinden is. Wat kun je als werkgever nou het beste doen bij een medewerker die frequent verzuimd?  

Wat is frequent verzuim en waarom is de aanpak zo belangrijk? 
Indien een medewerker zich drie keer per jaar ziekmeldt is er sprake van frequent verzuim. Kort frequent verzuim is de grootste voorbode voor langdurig verzuim. Heb je bijvoorbeeld een medewerker die veel uitvalt met hoofdpijn/migraine, dan kan dit duiden aan een tekort aan energiebronnen op het werk. Denk hierbij aan: motivatiegebrek, creativiteitsgebrek of is interactie met collega’s niet goed. Dit zijn allemaal zaken waar je als werkgever mee aan de slag kan, om frequent verzuim in de toekomst te voorkomen. Het is zonde om deze bedreigingen niet om te zetten in kansen!  

De oorzaak ligt niet op de werkplek.
Natuurlijk is het ook mogelijk dat jij als werkgever eigenlijk alle zaakjes wel op orde hebt, maar medewerkers nog steeds frequent verzuimen. Ga dan eens goed met elkaar in gesprek over de achterliggende oorzaak van het frequente verzuim. Denk hierbij aan zaken die invloed hebben op een juiste werk/privé balans. Wanneer jij open bent en frequent verzuim bespreekbaar maakt binnen jouw organisatie zijn medewerkers ook eerder geneigd om eerlijk tegen je te zijn. Vanuit hier kun je elkaar verder helpen naar een gezondere arbeidsrelatie.  

Welke stappen kan ik nemen tegen frequent verzuim?
1. Stel een verzuimprotocol op. Dit tackelt niet direct het probleem, maar creëert wel een rode lijn in de aanpak van verzuim. 
2. Zorg voor een goede administratie. Door het bijhouden van de juiste administratie heb je een beter inzicht in het verzuim en zet je jouw verhaal kracht bij. 
3. Het achterhalen van de oorzaak. Dit doe je door frequent verzuim bespreekbaar te maken in een persoonlijk (verzuim)gesprek. 
4. Stel samen een actieplan op. Door ook initiatief bij de medewerker te leggen, zorg je voor bewustwording en verantwoordelijkheid. Zorg wel dat je betrokken blijft bij de uitvoering van het opgemaakte actieplan. 
5. Vergroot bovengenoemde energiebronnen op het werk en verklein verzuimfactoren. Meer planten en een muziekje op het werk dragen al bij aan een verhoogde creativiteit. Medewerkerkers kun je ook stimuleren om elkaar op een positievere en opbouwende wijze feedback te geven.  

Heeft jouw bovenstaande blog getriggerd en ga jij graag aan de slag om stappen tegen verzuim te nemen, of heb jij veel verzuim en wil je hier eindelijk eens iets aan doen? Neem dan gerust hier contact met ons op!