HR KENNISBANK

Functioneringsgesprekken komend jaar: We gaan het anders doen

Functioneringsgesprekken

Wellicht heb je de functioneringsgesprekken al achter de rug of je zit er middenin. Onthoud het gevoel dat je er bij hebt en projecteer dat op volgend jaar. Zou je komend jaar de functioneringsgesprekken anders willen voeren? En hoe dan? Wij geven je een tip.

De vraag tijdens functioneringsgesprekken: Wat heb je nodig om beter te worden

Stel je in dat je komend jaar jouw functioneringsgesprekken begint met de vraag: Wat heb je komend jaar nodig om beter te worden. Waarin kan ik je ondersteunen zodat jij nog beter gaat functioneren?

Deze vraag brengt zoveel meer in beweging dan medewerkers langs een meetlat te leggen en hierop te gaan sturen. Ook bij de medewerker zal je door het stellen van deze vraag een verandering in houding zien. Ze moeten zelf gaan nadenken over hun functioneren en aangeven waarop ze beoordeeld gaan worden.

Als je deze vraag aan al je medewerkers stelt en ze hier op uitdaagt krijg je vanzelf een team dat intrinsiek beter wil worden en meer naar elkaar toe zal gaan.

Uitdagen vs. beoordelen

Uitdagen werkt op ieder vlak beter dan beoordelen zeker ook in functioneringsgesprekken. Door medewerkers zelf ook de regie te laten voeren, zijn ze ook zelf verantwoordelijk voor hun succes of falen. En dan ben jij er om ze op te vangen en weer op het juiste pad te zetten.

functioneringsgesprekken
Photographer: Towfiqu barbhuiya | Source: Unsplash

Als je niet beoordeeld zal je ook zien dat de sfeer in het gesprek veel prettiger is en het geen eenrichtingsverkeer is. Soms lijkt het wel een bokswedstrijd!

Lees ook: Belonen en beoordelen: De uitdagingen in coronatijd

Verdiepingsvragen:

Als je begint met deze manier van het voeren van functioneringsgesprekken zal je ervaren dat men nog moeite heeft om deze vraag te beantwoorden. Zorg daarom dat je de vraag vanuit verschillende hoeken kunt stellen. Hieronder geven we je een paar voorbeelden:

  • Wanneer is dit jouw droombaan, wat moeten we veranderen?
  • Welke faciliteiten mis je die jouw werk beter kunnen maken?
  • Zou je jouw baan bij iemand aanprijzen en wat zouden de minpunten zijn?

Deze blog geeft je een richting aan die je kunt inslaan tijdens de functioneringsgesprekken om meer uit je medewerkers te halen en ze mede de regie te geven. Uiteraard zijn er nog veel meer wegen die naar Rome leiden. Wij hebben vanuit Penosa hier al veel organisatie bij geholpen. Wil je samen eens kijken waar de kansen voor jouw organisatie liggen? We komen graag een keer bij je langs.

groet,

Sheila

sheila@penosa.nl