HR KENNISBANK

Is jouw externe medewerker een ZZP-er of is er een loondienstverband?

ZZP-er loondienst

De Nederlandse regering heeft aangekondigd dat de regels rondom het werken met zelfstandigen (ZZP-ers) worden aangescherpt. Dit is bedoeld om een gelijk speelveld te creƫren tussen werknemers en zelfstandigen, alsmede meer duidelijkheid te bieden over de aard van de samenwerking. Er wordt verwezen naar de Kamerbrief Werken met en als zelfstandigen, waarin concrete maatregelen worden genoemd ter bepaling of een externe medewerker ZZP-er is of dat er sprake is van een loondienstverband.

Is sprake van een loondienstverband?

In artikel 7:610 BW wordt de wetgeving rondom het onderscheid tussen werken in loondienstverband en als ZZP-er duidelijker gemaakt. Het kabinet stelt vast dat, naast materieel gezag, organisatorische inbedding binnen een organisatie een indicatie is voor werkzaamheden 'in dienst van'. Daarnaast zal bepaald worden of er sprake is van zelfstandig ondernemerschap, wat aangeeft dat er geen arbeidsovereenkomst bestaat.

people sitting on chair
ZZP-er of loondienstverband

De drie hoofdcomponenten van de open norm 'werken in dienst van' zijn materieel gezag, inbedding van het werk en zelfstandig ondernemerschap. Er wordt bij een bepaald uurtarief verondersteld dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst, met name gericht op personen met een minder sterke onderhandelingspositie. In de zomer van 2023 vindt er een internetconsultatie plaats om deze wetswijziging verder uit te werken. Indien goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer, gaat hij in 2025 in.

Handhaving uiterlijk 2025 weer opgepakt

Er wordt momenteel alleen een beperkte evaluatie uitgevoerd van arbeidsrelaties ten aanzien van de loonheffingen, binnen de grenzen van het handhavingsmoratorium. Het kabinet is voornemens om de handhaving te versterken en het moratorium uiterlijk in 2025 te beƫindigen.

Heb je nog vragen over het werken met ZZP-ers neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.

groet,

Sheila