HR KENNISBANK

Jeroen; “Ik ga dit jaar vakantie vieren in Italië; Niks ervan zegt zijn werkgever”!  

Leuke vraag… 

“Mag je een medewerker weigeren af te reizen naar een bestemming met negatief reisadvies?” 

Wij kregen vanmorgen deze mooie vraag om over na te denken. Wat zegt de Wetgever ervan en hoe kijken we er met ons gezond verstand tegenaan? Dit onderwerp is in deze ‘Corona’ periode natuurlijk erg relevant nu er allerlei nieuwe inzichten en adviezen bekend worden gemaakt. Het is wel even belangrijk om te weten of je naar een Rood of Groen gebied afreist of iets wat daar tussenin ligt. 

Ja, gezond verstand; bedoel je dat van de ondernemer of van Jeroen?  

Jeroen is 18 en of je dan kan praten over ‘gezond’ verstand? (natuurlijk wel maar laten we het opportunistisch noemen). Er zijn allerlei redenen te bedenken waarom Jeroen niet zou moeten gaan; Stel dat hij ziek wordt dat gun je hem natuurlijk niet! Maar als werkgever word je er ook niet gelukkiger van als je je medewerker langere tijd moet missen, om maar niet te spreken van de kosten die dergelijke acties met zich mee brengen.  

Voor de wetgever is dit onderwerp een redelijk ‘grijs gebied’. Redelijk omdat de nuance zit in het doelbewuste en dus met ‘opzet’ ziek worden. Als werkgever moet je deze opzet bewijzen. In praktijk is dat vaak erg lastig. Vanuit de rechtspraak volgt namelijk dat risicovol gedrag niet kan worden gekwalificeerd als opzet. In beginsel heeft Jeroen als hij doelbewust afreist naar een risicogebied, in dit geval Italië, én ziek wordt dus recht op doorbetaling van zijn loon.  

 Wel blijft de vraag of je er niet ook sámen met een goed gesprek uit kan komen.  En ik denk van wel. Bespreek dan vooral wat het betekent als Jeroen terugkomt en blijkt dat hij toch ongemerkt een virus bij zich draagt. Welke gevolgen heeft dat voor het team? Ben je niet zo’n goede prater of heb je handvatten nodig om het gesprek in te gaan met jouw medewerker dan helpen we graag.