HR KENNISBANK

Loondoorbetaling bij ziekte AOW’er naar 6 weken

Loondoorbetaling bij ziekte AOW’er naar 6 weken cover

Begin februari werd bekend dat de Wet Werken na de AOW-gerechtigde leeftijd wordt aangepast. Vanaf 1 juli 2023 hoeven werkgevers een zieke AOW’er nog maar 6 weken door te betalen, in plaats van 13 weken. Alle aanleiding om je weer eens mee te nemen in deze wet. Want het aannemen van een AOW’er kan zeker in de huidige krappe arbeidsmarkt een uitkomst zijn!

Wet Werken na de AOW-gerechtigde leeftijd

Om het aantrekkelijker te maken AOW’ers in dienst te nemen, werd in 2016 de Wet Werken na AOW-gerechtigde leeftijd ingevoerd. Met deze wet werden veel werkgeversverplichtingen verminderd en administratieve lasten verlicht. Ook is het eenvoudiger geworden om een AOW’er te ontslaan. En daarmee zijn veel belemmeringen om oudere werknemers in dienst te nemen (of te houden) weggenomen. Maar welke regels gelden eigenlijk als je besluit een AOW’er in dienst te nemen? Ik bespreek er een aantal.

1. Ketenregeling

De mogelijkheden om een nieuwe arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met een AOW’er aan te gaan na een contract voor onbepaalde tijd zijn soepeler dan voor andere werknemers. Ook de ketenregeling voor AOW-gerechtigden is ruimer dan voor andere werknemers: pas na maximaal 6 tijdelijke contracten en/of 4 jaar (48 maanden) ontstaat voor AOW’ers een vast contract. Deze verruiming geldt alleen voor contracten die zijn aangegaan ná het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd. En daarbij tellen alleen de arbeidsovereenkomsten mee die je bent aangegaan na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd.

2. Salaris AOW’er

De Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag geldt ook voor AOW-gerechtigde werknemers. Maar de werkgeverslasten voor een AOW’er zijn lager. Zo hoef je voor een AOW’er bijvoorbeeld geen werknemerspremies af te dragen. Ook de AOW’ers zelf zijn voordelig uit; zij vallen in een gunstig belastingtarief.

3. Opzegtermijn

De opzegtermijn is normaal gesproken afhankelijk van de duur van het dienstverband. Voor de AOW-gerechtigde medewerker is dit anders: er geldt altijd maar 1 maand opzegtermijn. Je mag hier overigens in het voordeel van de medewerker van afwijken.

4. Transitievergoeding

Je bent bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst na de AOW- of pensioengerechtigde leeftijd geen transitievergoeding verschuldigd aan de werknemer.

5. Zieke AOW’er

Zoals aangegeven hoef je vanaf 1 juli 2023 een AOW’er bij ziekte nog maar 6 weken door te betalen. Dit geldt voor ziekmeldingen vanaf 1 juli 2023. Ook gelden er soepelere re-integratieregels.

6. Reorganiseren?

Moet je reorganiseren en/of mensen ontslaan wegens bedrijfseconomische redenen? Dan moet je doorwerkende AOW’ers ontslaan voordat u andere werknemers ontslaat.

Vragen over werken met AOW’ers?

Heb je nog vragen over het werken met AOW’ers? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.

Daarover gesproken: op 9 maart as. organiseren we weer een kennissessie. Dit keer met als thema ‘Krapte in de arbeidsmarkt, doe je oogkleppen af’. Tijdens deze sessie bespreken we verschillende oplossingen om je personeelstekort op te lossen, waaronder de inzet van AOW’ers.

groet,

Sheila

sheila@penosa.nl