Als werkgever kan het fijn zijn om zo nu en dan gebruik te maken van oproepkrachten. De afgelopen jaren is de wet- en regelgeving rond oproepkrachten een aantal keer gewijzigd, waarbij de positie van de oproepkracht steeds een stukje verder is versterkt. We kunnen ons daarom voorstellen dat je behoefte hebt aan een beetje houvast. We hebben dan ook een handige checklist over dit onderwerp voor je gemaakt. Lees hieronder waar je op moet letten.
Waar moet je op letten bij een oproepkracht?
- Is er sprake van een oproepcontract? Ook als in de overeenkomst niet staat dat het gaat om een oproepovereenkomst, kan het zo zijn dat tóch sprake is van een oproepovereenkomst. Bijvoorbeeld bij een min-max overeenkomst of een nulurencontract. Laat daarom altijd even checken welke afspraken je nu hebt gemaakt en of er sprake is van een oproepovereenkomst of niet.
- Oproepkrachten moet je uiterlijk 4 dagen van tevoren oproepen (en afzeggen). Van deze termijn kan bij cao worden afgeweken, het is dus altijd goed om even de cao te checken.
- Oproepkrachten die een jaar bij je in dienst zijn, moet je binnen een maand schriftelijk een arbeidsovereenkomst aanbieden met een vaste arbeidsomvang die gelijk is aan de gemiddelde arbeidsomvang in de voorgaande twaalf maanden. Doe je dit niet (op tijd)? Dan heeft de oproepkracht recht op loon over de vaste arbeidsomvang gelijk aan de gemiddelde arbeidsomvang in de voorgaande twaalf maanden. Deze verplichting geldt niet als je de oproepkracht een jaarcontract had aangeboden en je dit contract niet verlengt (behalve als je binnen een half jaar een nieuw oproepcontract aanbiedt). Noteer dus i. wanneer het oproepcontract afloopt, ii. wanneer je een oproepkracht een arbeidsovereenkomst met een vaste arbeidsomvang moet aanbieden en iii. wat de gemiddelde arbeidsomvang per oproepkracht is. Dit kan je dan meenemen bij je beslissing om al dan niet te verlengen.
- Voor oproepkrachten betaal je 5% meer WW-premie (behalve voor jongeren onder 21 jaar met een dienstverband van maximaal 12 uur per week).
- Beëindig je de oproepovereenkomst of besluit je niet te verlengen? Dan moet je de oproepkracht transitievergoeding betalen, ongeacht de duur van de overeenkomst.
- Als je denkt dat een oproepcontract niet geschikt is voor jouw organisatie, weet dan dat er ook alternatieven zijn. Daar vertellen we je graag meer over!
Heb je hier vragen over? Neem dan vooral contact met ons op, we beantwoorden ze graag!
groet,
Sheila