HR KENNISBANK

Werknemers met schulden? Dit moet je weten over loonbeslag

loonbeslag

De inflatie is al een tijdje torenhoog. De energie- en brandstofprijzen zijn door het dak gegaan, de boodschappen worden nog steeds iedere dag duurder. En de rente stijgt, terwijl de salarissen niet met de inflatie meestijgen. Grote kans dus dat ook jij te maken krijgt met personeel met schulden. Dit kan grote impact hebben op je bedrijf. Bij medewerkers die zich zorgen maken over hun financiële situatie zien we vaak productieverlies en een hoger ziekteverzuim. Ook kunnen schuldeisers beslag laten leggen op het salaris van een medewerker: loonbeslag. In deze blog vertellen we je er meer over.

Loonbeslag

Als je medewerker zijn schulden niet betaalt, kunnen schuldeisers een gerechtsdeurwaarder inschakelen om je medewerker te dwingen zijn schulden te betalen. Daarbij kan de deurwaarder beslag leggen op een deel van zijn inkomen: het loonbeslag. Dit mag alleen met een dwangbevel of een vonnis van de rechter. Een aantal overheidsinstanties, zoals de Belastingdienst, mag beslag leggen zonder tussenkomst van de rechter.

Als werkgever ben je verplicht om mee te werken aan een loonbeslag. Daarvoor mag je geen kosten in rekening brengen bij je medewerker.

Conservatoir en executoir loonbeslag

Loonbeslag kan conservatoir of executoir zijn. Bij een conservatoir beslag mag je het loon niet uitbetalen, maar moet je het reserveren. Wordt de medewerker in de daaropvolgende procedure veroordeeld tot het betalen van het gevorderde bedrag (of een deel daarvan)? Dan zet de deurwaarder het conservatoir beslag om in een executoir beslag.

Bij een executoir beslag moet je iedere salarisronde het loon van de medewerker aan de deurwaarder overmaken, totdat het bedrag is voldaan. Je mag de deurwaarder op ieder moment vragen om een overzicht te geven van de nog openstaande vordering. Op die manier weet je tot wanneer je nog loon moet inhouden en afdragen.

Beslagvrije voet

Uiteraard hoef je niet het gehele salaris van je medewerker te reserveren of over te maken. Je medewerker moet wel ruimte houden om in zijn dagelijkse levensonderhoud te voorzien. Daarom is er de zogenaamde ‘beslagvrije voet’, een bedrag dat je wel gewoon iedere maand aan je medewerker kunt uitkeren.

Voor de berekening van de beslagvrije voet wordt aansluiting gezocht bij de Wet Werk en Bijstand (WWB). In principe wordt de beslagvrije voet vastgesteld op 90% van de (in theorie) geldende bijstandsnorm. Voor de berekening van de beslagvrije voet gelden verschillende categorieën, zoals:

  • echtgenoot/samenwonend
  • alleenstaande ouder
  • alleenstaande

Het vakantiegeld valt niet onder de beslagvrije voet. Het vakantiegeld moet je dus helemaal afdragen (totdat de vordering is voldaan).

Waar moet je nog meer op letten?

Als er loonbeslag is gelegd, is er een aantal zaken waar je op moet letten:

  1. Bij de stukken die je van de deurwaarder ontvangt zit een lijst met vragen over het inkomen van je medewerker, de zogenaamd ‘derdenverklaring’. Deze lijst moet je invullen en binnen vier weken terugsturen naar de deurwaarder. Doe je dit niet? Dan loop je het risico dat de schuldeisers jou aansprakelijk stellen voor de openstaande schuld (inclusief beslag- en executiekosten).
  2. In verband met de privacy van je medewerker mag de salarisadministratie de informatie over het loonbeslag niet zomaar delen met andere medewerkers, zoals HR of een leidinggevende. De documentatie over het loonbeslag moet je apart bewaren van de loonadministratie en vernietigen zodra het beslag is opgeheven (hier geldt geen wettelijke bewaartermijn).
  3. Wel is het mogelijk om je medewerkers in het algemeen een budgetcoach aan te bieden, of in de informerende brief over het beslag aan de medewerker te wijzen op mogelijkheden voor schuldhulpverlening.
  4. Werkt de medewerker bij wie het beslag is gelegd met geld of fraudegevoelige informatie? Dan mag je hem of haar niet uit voorzorg op non-actief stellen of ontslaan. Ook mag je de medewerker niet zomaar een andere functie geven.

Vragen?

Heb je hier vragen over? Of wil je weten hoe je als goed werkgever een bijdrage kunt leveren aan het voorkomen van schulden bij je medewerkers? Bel of mail ons dan, we helpen je daar graag mee!

groet,

Sheila

sheila@penosa.nl