HR KENNISBANK

Ziek kind: hoe zit het ook alweer met kortdurend zorgverlof?

kortdurend zorgverlof

Het komt vast regelmatig voor dat een van jouw medewerkers een telefoontje krijgt van de school van een van de kinderen: kind ziek, wil je het komen ophalen? Als gevolg hiervan komt vaak ook de medewerker thuis te zitten. En hoewel de regels rond het kortdurend zorgverlof duidelijk zijn, blijkt in de praktijk dat de interpretatie ervan vaak voor meerdere uitleg vatbaar is. Hoe zit het ook alweer? En hoe voorkom je als werkgever discussies, gedoe en willekeur?

Telefoontje van school

Maar eerst: het calamiteiten- en kort verzuimverlof. Wordt een medewerker door de school van het kind gebeld omdat het kind ziek is en moet worden opgehaald? Dan mag de medewerker dit volledig doorbetaald doen. Er is tenslotte sprake van een noodsituatie, waarvoor het calamiteiten- en kort verzuimverlof in het leven is geroepen.

De bedoeling van dit verlof is dat de medewerker het kind ophaalt, oppas regelt en weer naar het werk komt. Maar het is aan jou als werkgever om hier strikt of minder strikt mee om te gaan. De vraag is natuurlijk of de medewerker er nog wel bij is met zijn hoofd als hij zijn zieke kind bij de oppas heeft achtergelaten. Zeker in deze tijd van hybride werken zou je bijvoorbeeld ook kunnen zeggen dat je medewerker de rest van die dag thuis mag blijven en zoveel als mogelijk moet thuis werken.

Kortdurend zorgverlof

Is het kind langer ziek? Dan kan de medewerker voor de verzorging kortdurend zorgverlof opnemen, tegen 70% van het loon. Maar dit kan alleen als het noodzakelijk is dat de medewerker zelf voor het zieke kind zorgt. De crux zit hem hier natuurlijk in het woord ‘noodzakelijk’: hiervan is alleen sprake als de medewerker de enige is die voor het kind kan zorgen.

Als het kind bijvoorbeeld griep heeft, dan kan oma, de buurvrouw of een oppas ook bij hem of haar blijven. Het is dan niet ‘noodzakelijk’ dat de medewerker dit zelf doet. Dat is niet anders als de oma, buurvrouw of oppas niet op kan passen. Het regelen van oppas is de verantwoordelijkheid van de medewerker. Lukt dat niet? Dan moet hij in principe vakantiedagen of onbetaald verlof opnemen.

Baken kortdurend zorgverlof af

Ook hier geldt dat het aan jou is hoe strikt je hiermee omgaat. Maar aangezien kortdurend zorgverlof – zeker voor de verzorging van zieke kinderen – in de praktijk voor de meeste discussie zorgt, is het wel belangrijk dat je jouw interpretatie van de regels helder op papier zet én hanteert. Daar hoort een duidelijke afbakening van de mogelijkheden rondom dit verlof bij. Leg bijvoorbeeld goed uit wanneer wel- en wanneer geen recht bestaat op kortdurend zorgverlof, liefst met voorbeelden.

Daarbij zou je kunnen aangeven dat die medewerkers die het belangrijk vinden om zelf bij hun zieke kind te blijven, maar waarbij van noodzakelijkheid geen sprake is, onbetaald verlof mogen opnemen. Als ze dan thuisblijven gaat dat in ieder geval niet ten koste van hun vakantiedagen.

Vragen?

Heb je hier vragen over? Of wil je dat we eens met je meedenken over hoe je dit op papier kunt zetten en communiceren? Bel of mail ons dan, we komen graag langs!

groet,

Sheila

sheila@penosa.nl