HR KENNISBANK

Zwangere werkneemster? Dit moet je regelen

Zwangere werkneemster? Dit moet je regelen cover

‘Een van mijn medewerkster heeft laten weten dat zij zwanger is. Weten jullie wat ik nu allemaal moet regelen?’. Een vraag die we bij Penosa regelmatig krijgen. Reden waarom we een handige checklist voor je hebben gemaakt.

Checklist zwanger werkneemster

  • Je werkneemster heeft wettelijk gezien recht op 16 weken zwangerschapsverlof en bevallingsverlof. Bij een meerling is dit 20 weken. Let op: in de cao of het personeelshandboek kunnen andere termijnen staan.
  • Het verlof gaat 6 tot 4 weken voor de uitgerekende datum in (bij een meerling gaat het zwangerschapsverlof 10 tot 8 weken voor de uitgerekende datum in). Uiterlijk 3 weken voor de ingangsdatum van het zwangerschapsverlof moet je werkneemster melden wanneer zij het verlof in wil laten gaan.
  • Je moet uiterlijk 2 weken voor het zwangerschapsverlof ingaat een WAZO-uitkering aanvragen bij het UWV.
  • Je hebt een zwangerschapsverklaring nodig voor je administratie, vraag de werkneemster hierom. Tot een jaar na de einddatum van de zwangerschaps- en bevallingsuitkering kan UWV om deze verklaring vragen, als dat nodig is voor controle.
  • Is je werkneemster bevallen? Dan moet zij dit binnen 2 dagen (na de dag van de bevalling) bij je melden. Vertel haar waar zij dat moet doen.
  • Naar aanleiding van deze melding kan je uitrekenen tot wanneer het bevallingsverlof duurt. Het bevallingsverlof gaat in op de dag nadat de zwangere werkneemster is bevallen en bedraagt minimaal 10 aaneengesloten weken. Is de baby voor de uitgerekende datum geboren? Dan worden de gemiste dagen zwangerschapsverlof bij het bevallingsverlof opgeteld. Het totale verlof is dan dus nog steeds 16 weken. Is de baby na de verwachte bevallingsdatum geboren? Dan tel je de extra genoten dagen zwangerschapsverlof bij het verlof op. De totale verlofperiode duurt in dat geval dus langer dan 16 weken.
  • Je werkneemster mag de laatste weken van het bevallingsverlof in overleg gespreid opnemen over een periode van maximaal 30 weken. Het gaat dan om het bevallingsverlof dat overblijft vanaf 6 weken na de datum van de bevalling. Dit verzoek moet zij uiterlijk 3 weken na de bevallingsdatum indienen.
  • Een zwangerschap kan heftig zijn en gepaard gaan met klachten zoals (ernstige) misselijkheid en vermoeidheid. Maak dus, als je werkneemster dat wil, afspraken over regelmatige werktijden en rusttijden, extra pauzes (maximaal 1/8 deel van de werktijd),
    een geschikte, afsluitbare ruimte om te rusten (met bed of rustbank), onregelmatig werk, overwerk en nachtdiensten en noodzakelijk zwangerschapsonderzoek tijdens werktijd.
  • Je mag de werkneemster in principe niet ontslaan tijdens zwangerschap, het zwangerschaps- en bevallingsverlof en gedurende 6 weken nadat de werkneemster haar werk weer heeft hervat.

Heb je hier vragen over? Of andere vragen over zwangerschaps- of ouderschapsverlof? Neem dan vooral contact met ons op, we beantwoorden ze graag!

groet,

Sheila

sheila@penosa.nl