HR KENNISBANK

De kilometer- en thuiswerkvergoeding in 2023, dit moet je weten

De kilometer- en thuiswerkvergoeding in 2023, dit moet je weten cover

De afgelopen weken kregen we weer veel vragen over de verhoging van de kilometer- en thuiswerkvergoeding per 1 januari 2023. In deze blog geven we je het antwoord op de meestgestelde vraag: ben ik als werkgever verplicht om deze verhogingen door te voeren?

Kilometervergoeding 2023

De onbelaste kilometervergoeding is op 1 januari 2023 van € 0,19 per kilometer gestegen naar € 0,21 per kilometer. Deze verhoging is doorgevoerd op aandringen van de Tweede Kamer, naar aanleiding van de gestegen brandstofprijzen.

Per 1 januari 2024 wordt de reiskostenvergoeding opnieuw verhoogd naar € 0,23 cent per kilometer.

Thuiswerkvergoeding 2023

De onbelaste thuiswerkvergoeding (een vergoeding voor gemaakte kosten voor kleine consumpties, zoals koffie en thee, en gebruik van gas water en licht op de thuiswerkplek) is op 1 januari 2023 gestegen van € 2,- naar € 2,15 per dag. Eerder was aangekondigd dat deze vergoeding zou stijgen naar € 2,13 per dag. Maar als gevolg van de gestegen energiekosten is ook dit bedrag iets hoger geworden.

Lees ook: Minimumloon stijgt in een keer met 10,15%: hoe houd je als werkgever het hoofd boven water?

Ben ik als werkgever verplicht deze verhogingen door te voeren?

Nee, als werkgever ben je niet verplicht om deze verhogingen door te voeren. Sterker nog, je bent als werkgever überhaupt niet verplicht om een reiskosten- of thuiswerkvergoeding aan je medewerkers te betalen. De per 1 januari doorgevoerde verhogingen zijn de maximale bedragen die je als werkgever belastingvrij aan je medewerkers mag uitbetalen. Je mag er dus ook voor kiezen om alleen reiskosten of alleen thuiswerkkosten te vergoeden. Of om bijvoorbeeld een lagere kilometer- en thuiswerkvergoeding te betalen.

Maar let op: werkt een werknemer op een dag zowel thuis als op kantoor? Dan moet je als werkgever kiezen tussen de onbelaste thuiswerkvergoeding of de kilometervergoeding.

Overigens kunnen wij ons uit oogpunt van goed werkgeverschap – en gelet op de krapte op de arbeidsmarkt – wel voorstellen dat je tot een vergoeding overgaat.

Mag ik ook een hoger bedrag vergoeden?

Ja, dat mag. Maar dan moet je er wel rekening mee houden dat je over het meerdere belasting en sociale premies moet betalen.

Vragen?

Heb je hier vragen over? Of wil je dat we eens met je meedenken over jouw arbeidsvoorwaarden? Bel of mail ons dan, we komen graag langs!

groet,

Sheila

sheila@penosa.nl