HR KENNISBANK

Minimumloon stijgt in een keer met 10,15%: Hoe houd je als ondernemer het hoofd boven water?

wettelijk minimum loon

Het wettelijk minimumloon gaat op 1 januari 2023 in één keer met 10,15% omhoog. Daarnaast komt er in 2024 een wettelijk minimumuurloon op basis van een 36-urige werkweek.

Met welke verhoging krijgen ondernemers te maken?

Het gaat om een buitengewone verhoging. Standaard stijgt het wettelijk minimumloon elk halfjaar mee met de cao-lonen. Die is in 2023 2,05%. De extra verhoging bedraagt 8,05%.

Het kabinet wijkt met de maatregel af van de eerder, in de Voorjaarsnota, aangekondigde verhoging. Toen was vanwege de stijgende kosten en inflatie al besloten dat het minimumloon harder moest stijgen dan normaal, namelijk in drie stappen met 7,5% in totaal. Nu komt daar dus een verhoging van 0,55% bovenop en wordt de stijging niet in drie jaar maar ineens doorgevoerd.

De verhoging gebeurt op basis van een Algemene Maatregel van Bestuur (AmvB). De minimumloonsverhoging werkt door in alle aan het minimumloon gekoppelde regelingen, waaronder de bijstand, de AOW en lopende loongerelateerde uitkeringen zoals de WIA en de WW.

Ook het wettelijk minimumuurloon gaat stijgen

Daarnaast wordt per 1 januari 2024 een wettelijk minimumuurloon ingevoerd op basis van een 36-urige werkweek. Nederland hield tot nu toe over het algemeen het minimum-maandloon aan in plaats van het uurloon. Het minimum uurloon verschilt namelijk per aantal gewerkte uren per week. Bij een contract van 40 uur ligt het uurloon lager dan bij 36 uur. Het kabinet gaat dat nu gelijktrekken. Eerder postte we hier al over op LinkedIn.

Minimumloon stijgt in een keer met 10,15%

FNV wil onderste uit de kan halen

Bij een inflatie van 14% is een loonsverhoging van 10% niet genoeg, laat vakbond FNV weten in een reactie. De FNV zal de komende maanden bij alle cao-onderhandelingen inzetten op inflatiecompensatie én de invoering van een automatische prijscompensatie (APC). Daarnaast eist de FNV een minimumuurloon van 14 euro.

Werkgevers moeten snel schakelen

Het is positief dat het kabinet de koopkracht van burgers wil gaan verbeteren. Maar hoe hou je met deze maatregel als ondernemer het hoofd nog boven water. Ook ondernemers hebben te maken met inflatie, hoge energieprijzen en daar nu dan ook nog hogere lonen bovenop.


Update: op 17 november 2022 organiseert Penosa een bijeenkomst voor ondernemers met als onderwerp: Hoe om te gaan met stijgende lonen. Lees hier meer.


Als de overheid aan knoppen draait, zal je dit zelf ook moeten doen. Maar wat kun je doen om tijdig te schakelen? Als werkgever kun je hierop reageren door bijvoorbeeld kritisch te kijken naar je salarishuis of om deze op te gaan zetten. Wil je weten hoe je dit doet en wat je nog meer kunt doen om problemen te voorkomen? We komen graag bij je langs om er samen naar te kijken.

groet,

Sheila

sheila@penosa.nl