HR KENNISBANK

Ongeval tijdens thuiswerken, hoe zit het met je aansprakelijkheid?

thuiswerken aansprakelijkheid

Eerder postte wij al over een Duitse werknemer die zijn rug breekt tijdens het thuiswerken en de kosten volledig vergoed krijgt. De hoogste Duitse rechter oordeelde dat de werkgever aansprakelijk is. Hoe zit dit in Nederland met deze aansprakelijkheid?

Zorgplicht van de werkgever

De zorgplicht van de werkgever staat in artikel 7:658 BW, de Arbowet en het Arbobesluit. Hierin staat dat je de regels volgt van de Arbowetgeving en zoveel mogelijk zorgt voor een veilige werkomgeving voor de werknemer om aansprakelijkheid te beperken. Je moet maatregelen nemen en instructies geven om te voorkomen dat de werknemer schade lijdt tijdens het thuiswerken.

Zorgplicht op thuiswerkplek

Dit geldt ook voor de thuiswerkplek. Doe je dit niet, dan kan er aansprakelijkheid zijn voor de schade van de werknemer bij het thuiswerken. Sinds begin maart 2020 geldt vaak het RIVM-advies om thuis te werken wanneer dat mogelijk is. Dus de kans dat ongevallen thuis plaatsvinden, is hoger. Daarom is het van groot belang dat de thuiswerkplek van de werknemer aan de Arboregels voldoet.

Lees ook: 6 vragen en antwoorden over thuiswerken

Ongevallen tijdens thuiswerken

Wat als er toch een ongeval plaatsvindt? Het ongeval moet gebeuren terwijl de werknemer werkt. De aansprakelijkheid werkt namelijk thuis niet door in de privésfeer alleen voor het thuiswerken. Er moet dus een verband zijn tussen opgelopen schade en de uitvoering van de werkzaamheden. Bijvoorbeeld als de werknemer op de overloop een werkplek inricht, opstaat en van de trap valt, dan is dat gerelateerd aan de directe werkplek. Dan kan je aansprakelijk zijn. Hierbij zijn de volgende vragen belangrijk:

  • Heb je de werknemer voorzien van alle materialen die nodig zijn voor de veilige uitvoering van de werkzaamheden?
  • Heb je genoeg voorlichting en instructies gegeven over de ergonomische en veilige inrichting van de werkplek en de risico’s als de werkplek niet ergonomisch en veilig wordt ingericht?
thuiswerken aansprakelijkheid
Photographer: Nick Fewings | Source: Unsplash

 

Vanwege privacy kan je de thuiswerkplek niet controleren. Het is dus wel verstandig te zorgen dat werknemers beschikking hebben over een goed ingerichte (ergonomische) thuiswerkplek en om voorlichting te geven over de inrichting ervan. Een thuiswerkregeling kan hierbij helpen. Hiermee informeer je de werknemer over de Arboregels en laat je de werknemer zelf vaststellen en verklaren dat hij aan de regels voldoet. Dit kan ook een rol spelen bij de aansprakelijkheid van thuiswerken en de vraag of jij je aan jouw zorgplicht houdt. Als je veel aan voorlichting doet, is de kans namelijk kleiner dat je succesvol aansprakelijk gesteld wordt voor de schade.

Wil je weten wat jij kunt doen om te voldoen aan de zorgplicht en jouw aansprakelijkheid als werkgever met betrekking tot het thuiswerken te beperken? We komen graag een keer een kop koffie doen.

groet, Sheila

sheila@penosa.nl