HR KENNISBANK

Vakantiedagen: 5 veelgestelde vragen

vakantiedagen

Vakantiedagen, ze blijven de gemoederen bezighouden. Ieder jaar krijgen we er bij Penosa weer veel vragen over. Daarom hebben we de 5 meestgestelde vragen voor je op een rijtje gezet.

1. Wat zijn 'bovenwettelijke vakantiedagen'?

Volgens de wet heeft een werknemer jaarlijks minimaal recht op 4 maal de wekelijkse arbeidsduur aan vakantie. Dit zijn de wettelijke vakantiedagen. Op basis van een volledig dienstverband zijn dit dus meestal (4 x 5 =) 20 dagen per jaar.

Als een werknemer recht heeft op meer dan de wettelijke vakantiedagen, bijvoorbeeld op grond van de cao, het arbeidsvoorwaardenreglement of zijn individuele arbeidsovereenkomst, dan noemen we dit bovenwettelijke vakantiedagen. Als werkgever ben je niet verplicht om je werknemers bovenwettelijke vakantiedagen te geven. De afspraken hierover worden vaak neergelegd in een cao. Is jouw bedrijf gebonden aan een cao, dan moet je ze natuurlijk wel geven.

2. Wanneer vervallen wettelijke vakantiedagen ook alweer?

Wettelijke vakantiedagen over een kalenderjaar vervallen als zij niet binnen de eerste 6 maanden van het daaropvolgende jaar zijn opgenomen. De wettelijke vakantiedagen over het jaar 2023 vervallen dus op 1 juli 2024. Maar uit Europese rechtspraak blijkt dat deze dagen níet vervallen als je als werkgever je werknemers niet duidelijk en tijdig hebt geïnformeerd over de vervaltermijn.

Je moet je werknemers dus stimuleren en ook in staat stellen om hun wettelijke vakantiedagen op te nemen. Doet je dit niet (goed)? Dan behouden zij deze dagen en kunnen zij later bij uitdiensttreding om uitbetaling vragen.

Het is dus verstandig om ieder jaar in het vroege voorjaar na te gaan of er medewerkers zijn die hun wettelijke vakantiedagen over het voorgaande jaar nog niet hebben opgenomen, deze werknemers te informeren over de datum waarop hun dagen vervallen én hen in staat te stellen om die dagen vóór 1 juli op te nemen.

Bovenwettelijke vakantiedagen vervallen overigens 5 jaar na het jaar waarin zij zijn opgebouwd.

3. Mogen werknemers vakantiedagen verkopen?

Werknemers mogen hun wettelijke vakantiedagen tijdens hun dienstverband niet verkopen. De gedachte hierachter is dat werknemers van tijd tot tijd rust hebben verdiend. Het enige moment waarop je als werkgever wettelijke vakantiedagen mag afkopen, is dus wanneer werknemers aan het einde van hun dienstverband nog wettelijke vakantiedagen over hebben.

Bovenwettelijke vakantiedagen mag je wel afkopen. Hiervoor is geen wettelijke regeling. Je kunt hierover dus afspraken maken met individuele medewerkers, maar dan moet je wel goed in de gaten houden dat je alle medewerkers gelijk behandelt. Beter is het dus om een reglement te maken over verkopen (en kopen) van vakantiedagen.

4. Mogen werknemers elkaar dagen schenken?

Het is mogelijk om werknemers elkaar (een deel van) hun bovenwettelijke vakantiedagen te laten schenken, bijvoorbeeld aan een collega die mantelzorg verleent of aan een collega met een ernstig ziek kind. Het is aan jou als werkgever om te bepalen of je dit binnen je bedrijf mogelijk wilt maken.

Lees ook: Ziek kind: hoe zit het ook alweer met kortdurend zorgverlof?

5. Bouwt werknemer vakantiedagen op bij ziekte, zorgverlof of onbetaald verlof?

In principe bouwt een werknemer vakantiedagen op als hij recht heeft op loon. Als een zieke werknemer dus recht heeft op loon, heeft hij ook recht op vakantiedagenopbouw.

Tijdens kortdurend zorgverlof heeft de werknemer geen recht op loon, maar in de wet staat dat hij dan toch vakantiedagen opbouwt. Tijdens langdurend zorgverlof bouwt de werknemer alleen vakantiedagen op als hij loon ontvangt.

Neemt een werknemer onbetaald verlof op? Dan bouwt hij geen vakantiedagen op.

Andere vragen?

Heb je meer of andere vragen? Of wil je dat we eens met je meedenken over een reglement voor het kopen en verkopen van vakantiedagen? We komen graag bij je langs! Neem dus gerust contact met ons op.

groet,

Sheila

sheila@penosa.nl