HR KENNISBANK

HR trends 2024: focus op welzijn, werkgeluk en AI

2024

En… 2024 is van start! Het nieuwe jaar ligt nu nog als een onbeschreven blad voor ons. Ondanks de turbulente jaren die achter ons liggen en de economische onzekerheid die deze jaren met zich meebrachten, hebben veel ondernemers er vertrouwen in dat zij dit jaar gaan groeien. En hoewel de krapte op de arbeidsmarkt iets af lijkt te nemen, zal het ook in 2024 lastig blijven om nieuwe mensen aan te trekken. In dit artikel lees je meer over 5 trends in HR die je zullen helpen om de komende tijd medewerkers te vinden én te binden.

#1 Focus op het welzijn van medewerkers

Voor steeds meer ondernemers is het welzijn van hun medewerkers een belangrijk topic. In een arbeidsmarkt waar het moeilijk is om nieuwe mensen te vinden, ervaren je huidige medewerkers namelijk steeds meer stress en werkdruk. Bovendien ervaren veel mensen stress als gevolg van maatschappelijke ontwikkelingen (oorlogen, inflatie, onzekerheid). Dit maakt de kans op verzuim en verloop groter.

Het is een trend die al in 2023 inzette, maar in 2024 zullen bedrijven zich dus steeds meer richten op het welzijn en duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers. Ook jij kunt hierop inspelen, bijvoorbeeld door te zorgen voor een betere werk-privébalans en flexibele werktijden en thuiswerken mogelijk te maken. Maar je kunt ook investeren in programma’s die zich richten op gezondheid en mentaal en financieel welzijn. Dit draagt niet alleen bij aan de betrokkenheid en productiviteit van je medewerkers, maar ook aan het werkgeluk!

#2 Werkgeluk als prioriteit

Werkgeluk is een term die binnen HR steeds vaker wordt gebruikt. In 2024 zal het belang van werkgeluk nog verder toenemen. Als medewerkers zich verbonden voelen met hun werk en organisatie, zullen zij zich namelijk minder snel ziek melden. Ook zullen zij minder snel om zich heen gaan kijken. Sterker nog, als zij gelukkig zijn met hun werk, zullen ze dit ook uitdragen. Daardoor wordt het ook weer makkelijker om nieuwe medewerkers aan te trekken!

Lees ook: Employer branding voor het MKB. Niet aan beginnen!

Je kunt het werkgeluk binnen jouw bedrijf bevorderen door een positieve bedrijfscultuur te creëren, waarin er ruimte is voor autonomie, groei en waardering. Transparante communicatie, het betrekken van medewerkers bij besluitvormingsprocessen en het bieden van voldoende ontwikkelmogelijkheden zijn ook belangrijke aspecten om werkgeluk te vergroten.

#3 Zingeving in het werk

Naast welzijn en werkgeluk wordt zingeving steeds belangrijker voor (met name jongere) medewerkers. Ze willen het gevoel hebben dat hun werk betekenisvol is en een positieve impact heeft op de samenleving.

Als bedrijf kan je inspelen op deze trend door te laten zien hoe het werk van jouw medewerkers bijdraagt aan het grotere geheel (het bedrijf en/of de samenleving). Daarnaast helpt het om maatschappelijk verantwoord ondernemen te stimuleren, onder meer door open te staan voor initiatieven van medewerkers.

#4 Toenemend gebruik van AI

Dan iets heel anders. In 2023 beleefde artificial intelligence (AI) een grote doorbraak. Je kunt rustig spreken van een AI-revolutie. En ook in 2024 zullen weer veel nieuwe AI-toepassingen het licht zien. Als je het lastig vind om vacatures gevuld te krijgen, kun je ook eens kijken binnen welke processen je AI kunt inzetten om je medewerkers te ontlasten. De ontwikkelingen gaan zo snel, grote kans dat je er ook binnen jouw branche al gebruik van kunt maken! En wellicht blijkt dan wel dat je medewerkers nodig hebt met andere competenties.

Ook binnen HR zelf speelt AI trouwens een steeds grotere rol, bijvoorbeeld in het werving- en selectieproces, prestatiemanagement en talentontwikkeling van medewerkers.

#5 Werving op basis van vaardigheden

Ook een trend die is gestart in 2023, al gaat het dan meer om recruitment: werven op basis van vaardigheden (skills) in plaats van cv’s, diploma’s en jaren ervaring. Door de toegenomen digitalisering en alle technologische ontwikkelingen is het belangrijk dat je medewerkers aantrekt die jouw onderneming toekomstproof maken. Dit betekent dat zij andere vaardigheden nodig hebben dan die doorgaans in een cv staan: analyseren, communiceren en organiserend vermogen. Daarnaast worden flexibiliteit en snel kunnen schakelen steeds belangrijker. Door het wervings- en selectieproces en vacatures aan te passen kan ook jouw onderneming hierop inspelen.

Vragen? Stel ze aan Penosa!

Heb je hier vragen over? Of wil je dat we eens met je meedenken over jouw HR-vraagstukken voor 2024? Neem dan gerust contact met ons op. We staan voor je klaar!

Groet,

Sheila

sheila@penosa.nl